5 december 2023
19:00

Hofors HC

Referat: Alfta Hockey - Hofors HC

På tisdagen åkte Steelers norröver mot Ovanåkers kommun och Alfta. En bortamatch vi historiskt sällan tagit poäng i och ännu färre gånger vunnit. Det är en svår bortamatch och en hyfsat lång resa. Alfta är alltid hemmastarka. Inför matchen så hade vi tappat #26 Rico Marder Velja som stuckit iväg på landslagsuppdrag för Estland, #19 Wilgot Heldevik-Klein var fortsatt sjuk och # 27 Nisse Elfsberg ännu inte tillgänglig vilket gjorde att laget åkte upp med fem backar - inklusive omskolade kaptenen # 25 Linus Hedström. På forwardssidan kunde vi mönstra tre kedjor plus en extra forward vilket varit läget under en längre tid.

Undertecknad såg inte matchen men om vi analyserar statistiken så går det att utläsa att Alfta var klart dominerande i första perioden där man vinner skotten med 17-2 och Steelers får nog vara glada att gå till periodpaus med endast 0-1 i baken och förklaringen går heller inte att hitta i boxplay och många utvisningar. Hofors drog bara på sig en när # 2 Isak Hultman satt på botbänken under två minuter för hooking.

Andra perioden hinner knappt starta innan vår lille serbiske tekniker # 10 Srdjan Subotic kvitterar till 1-1 efter 1:25. Passen kom från # 21 Noél Lengstam och # 17 Zebastian Sjödin. Mig veterligen var detta Srdjans första mål i Hoforsdressen. Grattis! Tyvärr ligger vi hela tiden steget efter Alfta i den här matchen och får spela under press och jaga. Alfta gör både 2-1 genom Liam Grande och 3-1 av Hoforsbekantingen Niclas Elfsberg innan # 14 Fabian Lööf hittar målet strax innan periodpaus och vi går till pausvila med 2-3 i baken inför sista perioden. Fabian assisterades av # 2 Isak Hultman och # 7 Gustav Nordström. Det positiva är att vi håller oss ifrån utvisningsbåset och i perioden noteras endast en utvisning för Alfta. Det är en utvisning vi inte lyckas utnyttja.

Vi har dock häng inför tredje och fortfarande finns chansen att vända på steken. Vi får chansen att kvittera efter tre minuter av tredje perioden när Henrik Algotsson i Alfta åker ut på två minuter för hooking. Istället för kvittering så släpper vi in ett mål bakåt med en man mer och det målet blir ganska avgörande för matchens utgång. Fem minuter senere får vi åter lite häng och vi är med i matchen när # 22 Patrik Janech gör 4-3 på pass från # 25 Linus Hedström och # 8 Filip Jarl. Målen faller väldigt pyskologiskt för Alfta tyvärr och bara ca 20 sekunder efter att vi fått kontakt gör Alfta 5-3 genom Erik Källänge. Vi tar time out och drar # 37 Sohlborg ur målet och det dröjer bara 10 sekunder innan Alfta gör 6-3 i tom kasse. Återigen straffas vi direkt och hårt av att chansa med att ta målvakten tyvärr. Det hjälper då inte att # 7 Gustav Nordström fastställer slutresultatet till 6-4 med en halvminut kvar. Gustav assisterades av # 8 Filip Jarl och # 4 Viktor Davidson.

Sammanfattningsvis så är det inte förvånande att vi förlorar borta i Alfta men det är också synd att vi inte tar chansen när vi har möjlighet att göra matchen helt jämn via powerplay. Vi hoppas på att få tillbaka våra sjuka/skadade backar så vi kan ha åtminstone sex backar - helst sju med till match. Jul- och nyårsuppehållet kommer lägligt så vi dår hela och vila skadade och slitna kroppar och starta om med ny energi med målet att ta oss uppåt i tabellen.

Målskyttar i Alfta var Srdjan Subotic, Fabian Lööf, Patrick Janech samt Gustav Nordström.